Това заяви пред ФрогНюз политологът д-р Теодора Йовчева. По думите й

...
Това заяви пред ФрогНюз политологът д-р Теодора Йовчева. По думите й
Коментари Харесай

Д-р Теодорова Йовчева пред Фрог: Номинацията на проф. Габровски за премиер е опит на ГЕРБ да се ребрандират

Това съобщи пред ФрогНюз политологът доктор Теодора Йовчева.

 

По думите й в случай че нещо въобще е ясно в актуалната обстановката, това е, че идващите държавни управления ще са съдружни и е доста огромен шансът да не изкарат цялостен мандат. Подобно деяние цели понижаване на напрежението от групировката, която бяга от ярките си партийни лица, които бяха част от изпълнителната власт.

 

По всевъзможен метод ГЕРБ-СДС желаят да покажат, че поемат отговорност за сформиране на държавно управление, както и че са положили всички старания, създали са доста отстъпки, като избягат управителните си лица, само че останалите обединения са тези, които по-скоро тласкат страната към избори.

 

Ето цялото изявление с политолога доктор Теодорова Йовчева:

 

Как си обяснявате обстоятелството, че такова величие като проф. Николай Габровски, е приел предлагането на ГЕРБ да бъде претендент за министър-председател? Той е извънреден експерт в медицината, само че не е експерт в сфери като икономка, обществени действия, външна и вътрешна политика. Изправени сме пред няколко рецесии – финансова и политическа. Как той може да изведе сполучливо страната пред всички тези провокации?

 

Предполагам, че ще по време на първата вълна на Ковид-19 рецесията, когато предизвикването беше извънредно съществено ГЕРБ съумя да построи контакти с медицинските среди, поради естеството на обстановката. Те съумяха да съберат доста медицински експерти към себе си посредством образуване на Национален спешен щаб, интензивна работа със медици, които са освен на първа линия, само че и шефове на лечебни заведения. Виждаме, че проф. Костадин Ангелов, който тогава беше шеф на „ Александровска болница “ стана министър на опазването на здравето и след това народен представител от ГЕРБ-СДС.

 

Моето съмнение е, че към пандемията от Ковид-19 са открити контактите с основни медицински експерти от високо равнище. Не мога да разясня персоналните претекстове на проф. Николай Габровски да одобри тази номинация. Възможно е догатките да са най-различни. Дали е оценил ситуацията в страната като сериозно, дали може да спомага за решаването на актуалните проблеми.

 

Какви са посланията и претекстовете на ГЕРБ-СДС, които могат да се откроят зад тази кандидатура?

 

Те могат да се обобщят в три догатки. Единият е отговор на публичните упования за сформиране на кабинет, тъй като последното изследване на Галъп преди към месец сподели преобладаващо предпочитание измежду българите да се сформира държавно управление, даже с цената на взаимни отстъпки. Същото проучване на публичните настройки сподели, че един изключително висок дял, над 60% на гласоподавателите на ГЕРБ съответно, които желаят сформиране на кабинет, даже с цената на взаимни отстъпки . В случая става въпрос за проява на вдишване на отговорност пред по-тясна и по-широка публика по едно и също време. Виждаме, че това контрастира с линията на връщане на мандати от страна на ГЕРБ-СДС при други обстановки, които са сходни на тази. Това са обстановки, в които е ясно, че кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС няма да се осъществя. Въпреки всичко тук групировката бяга от линията, в която показва мощ и храброст за явяване на нови избори. Ако въпреки всичко се стигне до нови избори, което най-вероятно следва, в риториката на ГЕРБ-СДС ще доминира посланието: „ за вдишване на отговорност и изтъкване на останалите обединения като виновници за нови избори. “

 

Второто обръщение, което ГЕРБ-СДС насочва с тази кандидатура е опит за снемането на публичното и политическото напрежение, тъй като на напред във времето идва фигура, която е специалист в своята област, човек, който има обществен престиж и се е потвърдил. Той е представител на лекарската специалност, която по едно и също време е благородна и уважавана в обществото. Номинацията на проф. Николай Габровски Това е и резултат от безплодните диалози, които се водеха до този миг от разнообразни формати в Народното събрание и дискредитираха ненапълно политиците.

 

Третият аспект на тази номинация, което ГЕРБ-СДС излъчва, е опит в доста сериозна посока за преобразяване на партията в допустим сътрудник. Тук не става въпрос за рамките на актуалното национално заседание, а по-скоро за дълготрайна тактика на фона на възходящата и задълбочаващата се фрагментация. Тъй като, в случай че нещо въобще е ясно в обстановката, това е, че идващите държавни управления ще са съдружни и доста е доста огромен шансът да не изкарат цялостен мандат. Подобно деяние цели понижаване на напрежението от ГЕРБ-СДС, като бягат от ярките си партийни лица в изпълнителната власт.

 

По всевъзможен метод ГЕРБ-СДС желаят да покажат, че желанието з вдишване на отговорност за вдишване на отговорност и сформиране на държавно управление е тяхно, а тяхната теза ще бъде, че те, въпреки и да са положили всички старания и да са създали доста отстъпки, като избягат управителните си лица, останалите обединения са тези, които по-скоро тласкат страната към избори.

 

Може ли една такава основна фигура като проф. Николай Габровски да възвърне имиджа на ГЕРБ-СДС и да отстрани негативите, които партията натрупа по време на своето съвсем 12-годишно ръководство?

 

По-скоро в тази ситуация това е единствено една беседа. Това е единствено един детайл от тактиката на ГЕРБ-СДС, тъй като по-силният мотив за представянето на партията като допустим сътрудник, би бил провеждането на още едни избори. Тогава индулгенцията за другите ще бъде по-сериозна, в сравнение с самата кандидатура. При отхвърлянето на това предложение на проф. Николай Габровски, както най-вероятно ще стане, предстоящата изразителност на ГЕРБ-СДС ще бъде: „ Ето, ние направихме всичко допустимо, съобразихме се с настояванията на останалите обединения, само че това се оказа незадоволително. Страната отива на нови избори. “

 

След тези нови избори обстановката надали ще е съдбовно друга. Интригата още веднъж ще бъде за първото място. На този стадий не може да се предвижда кой ще е отличник. Възможно е голям брой партии да се кооперират между тях.

 

Ако още веднъж се стигне до такава патова обстановка, в която сме сега от математическа позиция, останалите партии могат да го употребяват като някаква форма за поддръжка от страна на  ГЕРБ-СДС за сформиране на тяхна настройка, тъй като не може да се продължава повече по този начин. В един миг този цикъл от избори би трябвало да спре. Необходимо е да се откри работещо решение за страната, което да „ извади “ обществото от тази серпантина на непрекъснати предварителни избори.

 

Ако тази фигура на проф. Н. Габровски бъде призната като допустима от страна на другите партии, с кого ГЕРБ-СДС могат да се коалират?

 

Не мисля, че ГЕРБ-СДС ще намерят сътрудници за коалиция, която да бъде гласувана. Вероятността да се стигне до подобен вид е доста дребна. Това е една проява. Не е тъкмо изчистване, а по-скоро на пребрандиране на партията. Възможно е тази номинация да донесе минимални дивиденти на ГЕРБ-СДС най-малко пред обществото. Вероятно хората ще си кажат: „ Те се пробваха и то без Бойко Борисов, без още веднъж да гледаме старите муцуни. Не е ясно дали това ще повлияе положително от страна на техните желани  сътрудници.

 

Интервю на Ирина Тодорова с доктор Теодорова Йовчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР